
NEVŞEHİR(TRENDHABER)- Nevşehir Valisi Ali Fidan ve Oruç Bilen yapılan görüşme gereği Gülşehir ilçesi Dadağı köyünde Pelit ve Badem Üretme işletmesi alanı oluşturulması konusunu ele aldılar.
Köylü vatandaşın 230 parsel tarlasında toplam 2400 dekar alana projeli badem dikilmesi görüşüldü. Vali Fidan’ın makamında yapılan görüşmede arazi sahipleri ile görüşülüp badem yetiştiriciliği yapılacak, bu çalışma sonucu köyün topraklık mevkisi ve say mevkiindeki 121 Adadaki arazilerin tamamına 230 parça tarlada buğday yetiştiriciliği yapılıyordu.
Yapılan çalışmada bu alana badem dikildiğinde badem parasal getirisi buğdaydan kat kat fazla getirisi olacak kooperatif kurarak yapılacak işlem aynı zamanda bölgedeki meşe ağaçları kesilerek yakmak için pelit üretimi yapılacak.
Önümüzdeki süreçte bademler yetişmeye başlayınca kırılan bademlerin kabukları da pelit yapılacak oruç bilen 'in mevcut badem bahçesinde yetişen bademler birinci kalite badem olduğu için büyük beğeni kazanmıştır. Türkiye’de tüketilen bademlerin % 60. Yurt dışından ithal geliyor, bademlerimiz yetiştiğinde Türkiye’nin badem ihtiyacının çoğunu bizler karşılıyacağız üretilen bademler devletimizin desteği ile dikilecek yine devletimizin desteği ile yer , arsa alarak badem kırma, paketleme ve ezme fabrikası kurulacak. Bu yapılacak, kurulacak tesisde 50 kişiye iş istihdamı sağlanacak. Kooperatifin adı da PELİT VE BADEMCİLİK KOOPERATİFİ olacak .
Konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Oruç Bilen; “ 10 yıla kadar 50 çalışan kadrolu işçiye istihdam sağlanması düşünülüyor hasat başlayınca 50 kişi kadar 'da mevsimlik işçi çalıştırılması düşünülüyor.
3 yıl kadar önce bu konuda önceki valimiz sayın İnci Sezen Becel ile sahada bir etüt çalışması yapmış idik şimdiki valimiz sayın Ali Fidan İle ikinci bir görüşme ile projemiz hayata geçiyor.
İsteğimiz valilik onayında kayıt altına Kooperatif Haziran ayı başında kurulup vatandaşların arazilerinin kooperatife kira karşılığında alınarak çalışmalara başlayacağız” dedi. Bilen, arazi sahibi köylülerimizin gerekli hassasiyeti göstererek arazilerini kooperatife kiraya vermelerini istedi. Bilen; “ Badem dikilecek arazi her ne kadarda koparatife kiraya verilse de arazi sizin ve koparatifi beraber yöneteceğiz dedi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Selam nasılsınız