reklam
reklam

Sıcak Hava Balonu Sektöründe Emniyet, Teknoloji ve Gelecek Perspektifleri konulu Çalıştay Nevşehir’de Başladı « nevsehir haber

21 Şubat 2025 - 06:30

Sıcak Hava Balonu Sektöründe Emniyet, Teknoloji ve Gelecek Perspektifleri konulu Çalıştay Nevşehir’de Başladı

Son Güncelleme :

12 Şubat 2025 - 13:12

reklam
Sıcak Hava Balonu Sektöründe Emniyet, Teknoloji ve Gelecek Perspektifleri konulu Çalıştay Nevşehir’de Başladı
reklam

NEVŞEHİR(TRENDHABER )- Kapadokya Üniversitesi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Sıcak Hava Balonu Sektöründe Emniyet, Teknoloji ve Gelecek Perspektifleri konulu çalıştay Nevşehir’de başladı.
Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar sadece Türkiye’de değil, dünya ölçeğinde artık Kapadokya denildiğinde akla ilk gelenin Sıcak Hava balonu olduğunu belirtti.
Karasar; “ Havacılık sektörü gelişen teknoloji ve değişen düzenlemelerle her geçen gün büyük bir dönüşüm geçirmektedir. Bu havacılığın hemen her dalında geçerli bir durum. Sıcak hava balonculuğu da bu dönüşümden payını alarak artan emniyet standartları ve yenilikçi uygulamalarla büyük bir gelişim göstermektedir. Türkiye sıcak hava balonculuğu konusunda dünyanın önde gelen merkezidir. Bu başarının altında öncelikli olarak Sivil Hav acılık Genel Müdürlüğü, Üniversitenin, sektörün, pilotlarımızın ve havacılık sporlarına ve maceraya gönül vermişlerin büyük payı var.” diye konuştu.
Nevşehir’deki bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Çınar , Türkiye’de Sıcak Hava balonculuğunun dünya standartlarınını aşan bir düzeyde ortaya konulduğunu belirtti.
Sıcak Hava balonculuğunda emniyetin sadece uçuş sürecinde değil, uçuş öncesinde sıcak hava balonu araçlarının tasarımında ve üretiminde de büyük bir önem taşıdığını aktaran Çınar; “ Son yıllarda küresel ölçekte sıcak hava balonculuğu Türkiye ölçeğinde çok fazla gelişti. Bundan ziyadesiyle mutluluk duyuyoruz. Bu gelişme ile beraber bu operasyonların etkin şekilde sürdürülmesi bizim için çok önem taşıyor. Havacılıkta emniyet her şeyin üzerinde gelir. Emniyet sadece uçuş aşamasında değil, öncesinde hava araçlarının tasarım aşamasında başlar. Türkiye’de bu bölgede sadece sıcak hava balon operasyonları olmuyor, balon tasarımları üretimi konusunda ciddi bir birikimimiz var, bu bölgede önemli yatırımlar var. Havacılık emniyeti tasarım aşamasında başlıyor, üretim aşamasında keza bir yerlere geliniyor ve tatbik aşamasında da sürüyor. Türkiye’de sıcak hava balonculuğunun gelişiminden gurur duyuyoruz. Birçok ülkede olmayan, olan ülkelerden bile daha etkin olan bir operasyon faaliyet yürütüyoruz. Dolayısıyla bunların emniyetli girişimler için ve büyümenin de sürdürülebilir olması bizim için çok önemli. Bu çalıştayda alınacak kararlar bizim için yol haritası olacak, mevzuat düzenlemelerinin alt yapısı oluşturacak, Sektörün tartıştığı ve sektörün yoğurduğu bir regülasyon bizim için de çok kıymetli olacak. Bu çalıştayın bize ışık tutması ve yol göstermesi bizim için çok çok değerli.” diye konuştu.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak dijital dönüşümüne büyük bir önem verdiklerini kaydeden Çınar; “ Bu faaliyetleri yürütürken yeni Sivil Havacılık modeli içerisinde dijital dönüşüme çok önem veriyoruz, dijital dönüşümün temeli de eğitimden geçiyor. Eğitimlerin herkes tarafından ulaşılabilir, uluslararası standartları karşılayabilir, dinamik ve interaktif olması gerekiyor. Bir çok faaliyetin temelinde eğitim var, dolayısıyla havacılık profesyonellerinin yapması en öncelikli değer eğitimlerin sağlanmasıdır. Sıcak hava balon teknik elemanları, pilot ve yer personeli ve diğer paydaşlarımızla bu alandaki eğitimleri çok önemsiyoruz. “ dedi.

14 Şubat tarihinde sona erecek çalıştayda 15 bilim insanı ve sektör temsilcisi Sıcak Hava Balonu Sektöründe Emniyet, Teknoloji ve Gelecek Perspektifleri konusunda sunum yapacak.

 

Banner Image
Sıcak Hava Balonu Sektöründe Emniyet, Teknoloji ve Gelecek Perspektifleri Çalıştayı

Sıcak hava balonu sektörü, son 30 yılda dünya genelinde hızla gelişmiş, artan taleplerle birlikte yeni uçuş sahalarının oluştuğu ve havacılık turizmi içinde ön plana çıkan bir alan haline gelmiştir. Sektör, her geçen yıl gelişen teknoloji, artan emniyet önlemleri ve yenilikçi uygulamalar ile büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bu önemli sektördeki son gelişmeleri, yeni trendleri ve geleceğe yönelik stratejileri ele almak amacıyla “Sıcak Hava Balonu Sektöründe Emniyet, Teknoloji ve Gelecek Perspektifleri Çalıştayı”‘nı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün desteği ve işbirliği ile düzenliyoruz.

Çalıştay, sıcak hava balonu sektöründeki güncel gelişmelerin yanı sıra, sektörün karşılaştığı zorlukları ve bu zorluklara yönelik çözüm önerilerini masaya yatırmayı amaçlıyor. Emniyet, teknoloji, düzenlemeler ve insan faktörü gibi kritik konulara dair derinlemesine tartışmalar yapılacak, sektör profesyonelleri ve akademisyenler, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak mevcut durum değerlendirmesi gerçekleştirecektir. Ayrıca, yeni düzenlemeler ve emniyet önlemleri üzerinde fikir alışverişinde bulunulması da çalıştayın öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.

Sivil havacılığın önemli bir bileşeni olan sıcak hava balonu sektörü, uluslararası turizm faaliyetleri arasında hızla gelişirken, emniyet standartlarının artan önemi giderek daha fazla dikkat çekmektedir. Ülkemizde, balon turizmiyle ilişkilendirilen yatırımlar, hem Türkiye’de hem de dünyada öne çıkmayı başarmıştır. Özellikle 1990’lı yıllarda ivme kazanan sıcak hava balonculuğu, uçuş yapılan bölgelere katma değeri yüksek ekonomik getiriler sağlamaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’nin Dünya’da önemli balon uçuş merkezlerinden biri olarak öne çıktığı görülmektedir. Sektördeki en iyi uygulamaların, gelişen teknolojilerin ve geleceğe yönelik vizyonların bir arada ele alınacağı çalıştay, bu önemli alanda kapsamlı bir bilgi ve deneyim paylaşımı platformu oluşturmayı hedeflemektedir.

Çalıştay, sivil havacılık sektöründe kurumsal dönüşümden sıcak hava balonlarında uçuş emniyeti ve operasyonel düzenlemelere kadar geniş bir yelpazede güncel düzenlemeler, teknolojik yenilikler ve gelecekteki potansiyel gelişmeler ele alınarak sektörün geleceğine yön verebilecek işbirliği fırsatları ve yenilikçi çözümler getirmeyi amaçlamaktadır.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından mesafe, zaman ve yerden bağımsız çözümler sunan olan “Sivil Havacılıkta Dijital Dönüşüm Projesi” kapsamında kurumsal, sektörel ve organizasyonel yapılanmalarda dijitalleşmeye dayalı bir sistem inşa edilmesi, dijital eğitimler ve uluslararası standartlara uygun sertifikasyonlarla çağın gerekliliklerine uygun bir hizmet anlayışı benimsenmesi sağlanmakta olup Çalıştayda, ülkemizin küresel sıcak hava balonu pazarındaki payını artıracak şekilde orta ve uzun vadeli hedeflere yönelik görüşlerin oluşturulması da hedeflenmektedir.

Çalıştay, sivil havacılık profesyonelleri, sıcak hava balonu işletmeleri, akademisyenler, teknoloji uzmanları ve sektördeki diğer paydaşlar için büyük bir fırsat sunmaktadır. Ayrıca, sektöre ilgi duyan öğrenciler ve araştırmacılar da bu çalıştayda yer alarak sektörün geleceği hakkında önemli bilgiler edinebilirler.

Çalıştaya katılanlar:Feyzullah Çınar (SHGM Genel Müdür Yardımcısı)
Mücahit ÖZTÜRK (Nevşehir Vali Yardımcısı)
Ömer Tekeş(Kayseri Vali Yardımcısı)
Şükrü Dursun(Kayseri İl Kültür Müdürü)
Mükremin KARA (Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı)
Ayhan ERDOĞAN( SHGM Uçuş Operasyon Daire Başkanı)
Hasan Ali KARASAR(KÜN Rektörü)
Serdar Yılmaz (Kapadokya Havalimanı Müdürü)
Ertuğrul Tükenmez (Nevşehir Meteoroloji il Müdürü)
Arda Heb( Nevşehir il kültür müdürü)
Eyup ATİOĞLU(KÜN Dr.Öğr.Üyesi)
Sinan ÇETİNKAYA(SHGM İHA ve BALONCULUK Faaliyetleri Koordinatörü)
Çağatay KORKUT(SHGM Nevşehir Temsilcisi)

reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

reklam
reklam