reklam

Nevşehirde Kuş Gribi Hastalığı Eğitimi ve Uygulama Tatbikatı Düzenlendi « nevsehir haber

29 Mart 2024 - 09:50

Nevşehirde Kuş Gribi Hastalığı Eğitimi ve Uygulama Tatbikatı Düzenlendi

Son Güncelleme :

14 Nisan 2017 - 7:57

reklam
Nevşehirde Kuş Gribi Hastalığı Eğitimi ve Uygulama Tatbikatı Düzenlendi
reklam

Kuş Gribi hastalığı ile ilgili olarak bilinçlendirme eğitim ve hazırlıklı olma çalışmaları çerçevesinde ilimizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kuş Gribine yönelik Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetim Eğitimi düzenlendi.

Düzenlenen eğitime; Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan TÜRKYILMAZ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ,  İl Müdürü  Yardımcısı Necmettin SAPMAZ, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye PINAR, İlçe Müdürleri, Sağlık personelleri katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

“Kuş Gribi yayılma hızının yüksek olması nedeni ile Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve diğer uluslararası kuruluşlarının çok önem verdiği sınır tanımayan bir hastalıktır. Son yıllarda artarak devam eden salgınlar dünya coğrafyasında hemen her bölgede görülmüş, yüz milyonlarca kanatlı hayvan telef olmuş ve hatta insan ölümlerine sebebiyet vermiştir. Korunma ve kontrol için küresel boyutta önemli çalışmalar yapılmasına rağmen hastalık birçok ülkede etkili olmaktadır. Bu nedenle kuş gribi ile mücadele sadece ulusal değil, uluslararası çaba gerektiren bir konudur.” dedi

Program açılışında; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan TÜRKYILMAZ, yaptığı konuşmasında;

“Türkiye’nin göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde yer alması ve ülkemizde yaklaşık 500 adet sulak alanın bulunması, bunlardan 150 tanesinin de uluslararası öneme sahip kuş alanları olması dikkate alındığında, ülkemizin tamamına yakın bir kısmının bu hastalık riski altında olduğunu göstermektedir.

Bakanlığımızca, AB Teknik Yardım ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) ile müştereken 2005 yılı Eylül ayında, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla Balıkesir Manyas’ta geniş çaplı bir tatbikat yapılarak acil eylem planı ve diğer mevzuatın bir salgın esnasında uygulanabilirliği test edilmiştir. Daha soma ortaya çıkan salgınlarda bu tatbikatta elde edilen deneyimlerin önemli katkıları olmuştur. Nitekim 2005 ve 2006 yıllarında ülke genelinde açıkta beslenen köy tavuklarında görülen hastalık ticari işletmelere yayılmadan söndürülmüştür. Aynı şekilde 2007 yılında Batman ve Diyarbakır illerinde 2008 yılında ise Zonguldak, Sakarya, Samsun, Sinop ve Edime’ de açıkta beslenen köy tavuklarında yeniden görülen hastalık 2015 yılında ise Kastamonu, Balıkesir ve Manisa’da görülmüş ve alınan önlemler neticesinde başka bölgelere yayılmadan kısa sürede tamamen söndürülmüştür.

Hastalığın ilk görüldüğü günden itibaren tam bir şeffaflık içerisinde hareket eden Bakanlığımız, ortaya çıkan tüm vakaları eş zamanlı olarak uluslararası kuruluşlar ile paylaşmıştır. Ülkemizin gösterdiği bu şeffaflık; komşu bazı ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri için “erken uyarı” olmuş ve bu ülkeler salgın görülmeden önce tedbirlerini almışlardır. Uluslararası platformda Türk Veteriner Servisine saygınlık kazandıran bu tecrübe sayesinde artık ülkemiz; “kuş gribi” ile mücadele konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi haline gelmiştir.

2010 yılında güncellenen Acil Eylem Planı aynı yıl Mayıs ayında Hatay ilinde Kasım ayında ise İzmir ilinde yapılan tatbikat ile test edilmiştir. Söz konusu acil eylem planına tatbikatlarda edinilen tecrübelerden sonra son hali verilerek yayınlamıştır. Kuş gribi ile mücadelede diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteğinin alınması amacıyla kanatlı hayvanlarda görülen kuş gribi salgını konusunda yapılması gereken hazırlıklar konulu Başbakanlık genelgesi yayınlanarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarına duyurulmuştur. Her yıl düzenli olarak yapılan kuş gribi tatbikatı 2011 yılında Edirne’ de, 2013 yılında Ayfonkarahisar’ da, 2014 yılında Bolu’da, 2015 yılında Malatya, Çorum ve Trabzon’ da, 2016 yılında ise Bursa, Erzurum, Konya, Denizli gerçekleştirilmiştir.

Tatbikat süresinde Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olan “Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği” ile “Acil Eylem Planı” kapsamında çalışmalar yapılacaktır.

İcra edilecek bu tatbikat ile uygulamada görev alan personelin eğitilmesi, erken müdahale düzenlemelerinin denenmesi, yaşanabilecek aksaklıkların ve problemlerin önceden tespit edilmesi ve hastalığın zoonoz bir hastalık olarak dikkate alınmasının sağlanması hedeflenmiştir.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvan Sağlığı Karantina Dairesi başkanlığında görevli Koordinatör Veteriner Hekim Ümit ZORAY Eğitimci olarak Kuş gribi etyolojisi, klinik septomları ve alınması gereken tedbirler ile ilgili sunumunu yaptı.

Ürgüp  Ulaş Köyünde olası bir salgın durumunda personel ve ekiplerin oluşturulması, korunma ve dezenfeksiyon yöntemleri, itlaf ve imha yöntemleri, riskli bölgelerden kanatlı hayvanlardan numune alma yöntemleri ile ilgili saha eğitimi ve uygulamaları gerçekleştirildi.

reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

reklam
reklam