reklam
reklam

Aort damarı yırtılan hasta hayata döndürüldü « nevsehir haber

11 Aralık 2024 - 19:42

Aort damarı yırtılan hasta hayata döndürüldü

Son Güncelleme :

27 Aralık 2016 - 10:03

reklam
Aort damarı yırtılan hasta hayata döndürüldü
reklam

Aort damarı yırtılan hasta Kayseri Medical Palace hastanesinde gece yarısı yapılan başarılı bir operasyonla hayata döndürüldü. 

Göğüs ağrısı şikâyeti ile geçen hafta sonu Nevşehir Devlet Hastanesi’ne götürülen hastaya miyokart infarktüsü tanısı ile Nevşehir Devlet Hastanesinde koroner anjiyografi yapıldı. Anjiyografi sonrasında yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edilen hastanın aniden başlayan karın ağrısı ve bulantı sonucu nabız ve tansiyonun ileri derecede düşmesi üzerine İkinci kez koroner anjiyografi işlemine alındı. Hastada vücudun en büyük damarı olan aort damarının yırtıldığı görüldü.

Hasta, ailesinin girişimleri sonucu Kayseri Medical Palace hastanesine nakledilerek tüm tetkiklerin tamamlanmasına müteakip gece yarısı 00:30’da acil olarak ameliyata alındı. Medical Palace hastanesi Kalp ve Damar cerrahisinden Profesör Doktor Faruk Cingöz tarafından suni damarla aort yırtığı tamir edilen ve kalbin sağ tarafındaki damara baypas yapılan hasta 04.45’te başarılı bir şekilde ameliyattan çıktı.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Faruk Cingöz yaptığı açıklamada hastanın ameliyata alınma aşamasında zamanla yarışıldığını belirterek; Aort yırtılmasının (Aortic dissection) çok ciddi bir durum olduğunu, geçen her saatin hastanın ölüm riskini %1 oranında arttırdığını ifade etti.

Ameliyattan sonra kendisi ile görüşülen Prof. Dr. Faruk Cingöz; “Hastamız Sayın Abdullah Güçlü’yü aort diseksiyonu tanısı ile acil olarak ameliyata almak zorunda kaldık. Hastamız kalp cerrahisi acillerinden en ölümcül hastalıklardan biri olan aort diseksiyonunun yanında, kalp krizi geçirmekte idi.  Kalp krizinin sorumlu olduğu damar sağ koroner arter ve krizin adı akut miyokart infarktüsü idi. Biz kalp cerrahları olarak sağ koroner arterin tıkanıklığını gösteren inferior miyokart infarktüsünden çok korkarız. Çünkü sağ ventrikülün fonksiyonları bu artere bağlıdır. Sağ ventrikül, sol ventriküle göre daha zayıf olup çocuk gibidir. Bu gibi ani kan akımının kesildiği durumlarda çabuk küsmektedir. Cerrahi müdahale sonrasında yeterli kan sağlanmasına rağmen sağ ventrikülün çalısmasında ciddi yetersizlik oluşabilmekte bu durumda hasta ne yazık ki kaybedilmektedir. Abdullah Bey’in asendan aortasının ön kısmında yırtık vardı. Bu yırtık; aortadan tamamen çıkarıldı. İnsan vücudu için en uygun hale getirilmiş, en son teknoloji ile üretilmiş suni bir damar sağlam aort bölgesine dikilerek yırtık tamir edildi. Tıkalı olan sağ koroner arterdeki kan akımı bacaktan alınan damar ile baypas yapılarak sağlandı.” dedi.

Prof. Dr. Faruk Cingöz ameliyat sonrasında yaşanabilecek en önemli komplikasyonun hastanın uyanma sorunu olacağını, aynı zamanda ameliyat gecesi için, tamir edilen damarda kanama olabileceğini önemle vurguladı.

Ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesine sorunsuz bir şekilde alınan hasta, İki gün yoğun bakımda tedavi görerek servise verildi. Hasta herhangi bir komplikasyon yaşanmadan 8. gün sonunda taburcu edildi.

reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

reklam
reklam