reklam
reklam

PARMAKSIZ TÜRKİYE-ÖZBEKİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISINA KATILDI « nevsehir haber

11 Eylül 2024 - 12:46

PARMAKSIZ TÜRKİYE-ÖZBEKİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISINA KATILDI

Son Güncelleme :

02 Mart 2017 - 12:45

reklam
PARMAKSIZ TÜRKİYE-ÖZBEKİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISINA KATILDI
reklam

Türkiye-Özbekistan Yuvarlak Masa Toplantısı, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov ve beraberindeki heyetin katılımıyla TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde GTİ AŞ ve NTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız’ın da katılımı ile TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında yaptığı konuşmada; Türkiye ile Özbekistan arasında iş birliği için yeni pencereler açmak istediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Kurduğumuz ilişkileri daha ileri taşımak için en ideal dönemdeyiz. Özellikle son dönemde bu anlamda güçlü bir siyasi irade oluştu.” ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, bu süreçte odaklandıkları iki alanın, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticareti artırmak ve yatırımlar olduğunu vurguladı.
İki ülke arasında son 10 yıldaki ticaret hacminin 3 kattan fazla artarak, 1,2 milyar doları aştığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ancak bu rakamın potansiyelin çok altında olduğunu, ticaret hacmini artırmak, daha fazla iş birliği için firmaları bir araya getirmek gerektiğini belirtti.
Özbekistan’ın projelerini de yakından takip ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda daha fazla yatırım yapmak istediklerini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, Özbekistan’da serbest-ekonomik bölgeler oluşturulduğunu ve bu bölgelerde Türk şirketlerine, vergi, gümrük ve diğer başka imtiyaz ve ayrıcalıkları kapsayan uygun bir ortam sunma taahhüdünün verildiğini anlatarak, “Bunun için teşekkür ediyoruz, burada çok önemli fırsatlar var. Bunları değerlendirmemiz gerekiyor.” dedi.

– “Özbekistan’ın ana sanayilerine ara malı üretmek istiyoruz”
Bu kapsamda sanayi yatırımlarının da önemli bir alan olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, yapılacak yatırımlarla Özbekistan’ın ana sanayilerine ara malı üretmek istediklerini bildirdi.
Türkiye’nin güçlü otomotiv yan sanayisinin Özbekistan’da yapacağı yatırımlarla Özbek otomotiv sanayisine entegrasyonunun, üçüncü ülkelere yönelik birlikte çalışılmasının çok önemli bir iş birliği alanı olacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Yeni ve modern tekstil ve deri işleme tesislerinin inşası, ayakkabı fabrikaları, ilaç sanayinde ve enerji sektöründe önemli fırsatlar var. Bütün bunlar için firmalarımızı Özbekistan’a getirmek istiyoruz. Tarım da diğer bir önemli alan. Özbekistan’ın, 6 bölgede tarım yatırımlarının gerçekleştirilmesi, sebze meyve ürünlerinin depolanması, paketlenmesi, yeniden işlenmesi ve ihracatın gerçekleştirilmesi ile ilgili projesi var. Güçlü ve deneyimli Türk gıda sektörünün Özbekistan’a gelmesi için bugün en uygun zamandır diye düşünüyoruz. Turizmde de müthiş fırsatlar var, bu alanda da katkı sunmak istiyoruz.”

Altyapı ve üstyapı inşası yatırımlarına da değinen Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlerinin bugüne kadar 108 ülkede, 325 milyar dolarlık projeyi başarıyla üstlenerek, dünya markası haline geldiğini, bu kapsamda da Özbekistan’ın önemli projelerinde daha fazla yer almayı arzu ettiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, Özbekistan’la her alanda iş birliğini geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

– Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov ise konuşmasında  “Türkiye’deki şirketleri ülkemize davet ediyoruz. Çok ciddi bir araştırma yaptık, Türkiye’nin güçlü olduğu alanlarda iş birliği yapmaya karar verdik” ifadesini kullandı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile ikili görüşmesinin ardından heyetler arası “Türkiye-Özbekistan Yuvarlak Masa Toplantısı”na katılan Azimov, Özbekistan ekonomisi ve yatırım fırsatları hakkında bilgi verdi.
Özbekistan’ın ekonomisinin çok istikrarlı bir şekilde geliştiğini anlatan Azimov, birçok büyük uluslararası şirketin ülkede çeşitli alanlarda yatırım yaptığını söyledi.
Ülkede, gaz ve petrokimya sanayi, tarım, turizm, ilaç, ulaştırma, tekstil gibi sektörlerde önemli yatırım fırsatları olduğunu dile getiren Azimov, şunları kaydetti:
”Şu anda en büyük problemimiz, biz kaynaklarımızı ham madde olarak satıyoruz. Bizim en önemli ihracat kalemlerimizden pamuğu ham madde olarak satmak yerine, onu iplik, kumaş ya da hazır konfeksiyon haline getirirsek, fiyatı daha da artar. Ancak ülkemizde üretilen pamuğun sadece yüzde 35’ini işliyoruz. Bu alanda çok potansiyelimiz var. Türkiye tekstil alanında kuvvetli, bu konuda iş birliği yapılabilinir. Petrokimya sektörü, değerli madenler, tarım ürünleri, tekstil, deri gibi çok önemli kaynaklarımız, sektörlerimiz var. Türkiye’deki şirketleri ülkemize davet ediyoruz. Biz çok ciddi bir araştırma yaptık, Türkiye’nin güçlü olduğu alanlarda iş birliği yapmaya karar verdik.”

Türkiye’nin turizm sektöründe de önemli bir tecrübesi olduğunu ifade eden Azimov, bu alanda da mevzuatın güçlendirilebileceğini ve iş birliğine gidilebileceğini söyledi.

reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

reklam
reklam