reklam
reklam

ANADOLU’NUN KAYADAN OYMA EN BÜYÜK VAFTİZ HAVUZU DERİNKUYU’DA « nevsehir haber

15 Ocak 2025 - 02:40

ANADOLU’NUN KAYADAN OYMA EN BÜYÜK VAFTİZ HAVUZU DERİNKUYU’DA

Son Güncelleme :

07 Aralık 2016 - 13:06

reklam
ANADOLU’NUN KAYADAN OYMA EN BÜYÜK VAFTİZ HAVUZU DERİNKUYU’DA
reklam

NEVŞEHİR, Kapadokya bölgesinde her yıl binlerce turistin ziyaret mekanı olan ve dünyanın ilk yer altı kent hayatının izlerini taşıyan Derinkuyu Yer altı kentindeki Erken Bizans dönemine tarihlenen tüf kayaya oyulu vaftiz havuzu, Anadolu’da bilinen en büyük vaftiz havuzu olarak değerlendiriliyor.

Dünyada ilk kez Kapadokya bölgesine özgü bir yaşam kültürü olarak başlayan ve M.Ö. 3000’li yıllarda Hititler tarafından tüf kayaların oyumunun oldukça kolay oluşu nedeniyle birinci kat yapılanması ile ortaya çıkan yer altı kentlerinin esas ana özelliğini ,Romalılar’ın zulmünden kaçan İlk Hıristiyanların sığınma amacıyla kullanmasıyla önem kazandığı biliniyor.

Hıristiyan kültürünü kendi yaşam değeri içerisinde temel güç olarak ele alan Kapadokya bölgesine ilk olarak yerleşerek,kendilerine daha güvenli bir mekan oluşturmaya çaba harcayan İlk Hristiyanların meydana getirdikleri en büyük yer altı kenti olarak da bilinen Derinkuyu ilçesindeki 85 metre derinliğe ulaşabilen 7 katlı yer altı kentindeki bulgular,yerleşimcilerin dini değerlerine çok önem verdiğini gözler önüne seriyor.

Dini öğretinin yaygınlaşması için Yer altı kentinin birinci katında dini okulda eğitim veren İlk Hıristiyanların bu okulun hemen yanı başına oydukları ve Anadolu’da bilinen en büyük kayadan oyma vaftiz çukuru da   turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

reklam
reklam