NEVŞEHİR(TREND HABER)- bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan “Kapadokya Gastronomi Festivali” bu yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşiyor.
Kapadokya’nın zengin gastronomi mirasını ve bölgeye özgü lezzetlerini deneyimleme fırsatı sunan etkinliğin ilk gününde, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan bahar lezzetleri, misafirleri ile buluştu
Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan “Kapadokya’da Bahar Sofraları “etkinliği Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi,Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı(TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlendi.
İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor; tarih boyunca bu kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buluyor.
Anadolu Halk Mutfakları araştırmacısı ve TV programcısı Adnan Şahin, bu yıl Kapadokya’da yapılan Kapadokya 3. Gastronomi Festivalinin Kapadokya mutfağının tanıtımı anlamında önemli olmasına rağmen biraz gecikmiş bir etkinlik olduğunu söyledi.
Şahin; “ Kapadokya yapılan 3. yapılan Gastronomi festivali biraz gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum, hakikaten yanlış anlaşılan ve yanlış bilinen bir bölge, neden ? Nevşehir mutfağı denildiği zaman her ne kadar ülkemizde çok önde olmasa da aslında Kapadokya’nın Nevşehir’i de içine alan çok daha geniş bir büyük coğrafyada olduğunun altını çizmek lazım. Gerek Kapadokya Üniversitesi ve bu konuda detek veren kurum ve kuruluşlara çok teşekkür etmek lazım. Çünkü ülkemizin çok az bilinen Gastronomik zenginliğinin farkındalığını yaratma anlamında çok önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Hakikaten her anlamda sadece gastronomi değil, geleneksel halk kültürlerini de içine alan çok önemli bir envanter niteliği taşıyacak bir kaynak araştırması olarak da görüyorum etkinliği. O yüzden bu tür etkinliklerinin daha bilinçli ve daha profesyonel devamını diliyorum. Yemekleri tattım, hakikaten çok şaşırdım, Neden Şaşırdım ? , bende mutfak araştırmacısı olarak çok alışmadığım birçok lezzet ile karşılaştım,geleneksel lezzet ile karşılaştım. Bunlarında bir an önce aslında Türkiye gastronomisine kazandırılmasında çok fayda olacağını düşünüyorum. Niğde Mavisi denilen bir ürün, onun dışında hamur işleri ve çorbalar dikkatimi çekti. Nevşehir’de muffak ile araştırmalar yaptım , Kapadokya’da kahvaltıdan ara öğünlere ve akşam yemeğine kadar çok zengin bir mutfak söz konusu .” dedi.
Programa katılan akademisyen şef tv yapımcısı Asuman Kerkez ise, buradaki şeflerin eski ile yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başardıklarını söyledi.
Bu festival gerçekten çok önemli olduğunu belirten Kerkez, “belki de yüzyıllar öncesi reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansımız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz her sene buraya keyifle geliyoruz, umarım bu devam eder.
Yemekler çok keyifli, buradaki şeflerimiz eski ile yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yediğim hiç bir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir damağınıza imza atar yıllar sonra bile hatırlarsınız onu” şeklinde konuştu.
Etkinlik, 6 Mayıs günü Kapadakya Üniversitesi Ürgüp yerleşkesi bahçesinde düzenlenecek Gastro Kapadokya Yemek Şenliği ile devam edecek. 6 Mayıs gün boyu devam edecek olan program, katılımcıların bölgedeki turistik merkezleri ziyaretinin ardından sona erecek.