
NEVŞEHİR(TRENDHABER)- Kuşku yok ki turizm , bu ülkenin en önemli mıknatıs özelliğine sahip en büyük değerlerinden birisi. Bu mıknatıs ülkemizin en nadide ve en nitelikli yerlerinden biri olan Kapadokya, sadece ülke insanımız için değil, tüm dünya insanlığı için doğal, kültürel ve tarihsel ciddi bir nitelik oluşturuyor.
Oluşturuyor oluşturmasına da acaba biz böyle bir oluşumun gerektirdiği temel alt v e üst yapıyı oluşturabiliyoruz mu ? Buna koskoca hayır cevabını vermek isteriz.
Turizm sadece otel tarzı konaklama, yeme içme bağlamında turistik restaurantlardan ibaret asla ama asla değil. İşte bizim yıllardan beri turizm denilince anlamadığımız ve üzerinde hiçbir bilimsel verilerle bir yol haritasına bile ihtiyaç duymadığımız en temel noktalar bunlar ne yazık ki.
Evet insanlar KAPADOKYA denilince geliyor, yatıyor,işte bilmem kaya kilisesi,yeraltı şehirlerinde gezip gidiyor iklimi içerisine kendimizi öylesine alıştırmışız ki,bunun dışına çıkıp, insanların diğer bölgeye çekebilen özellikler noktasında neyi nasıl,ne şekilde yapabiliriz sorusunu soramamışız yıllarca.
KAPADOKYA balon, kaya kiliseleri,,,Eeeee Eee si ne olacak canım, ne var ki bölgede başka ? Aman siz öyle zannedin canım. Aslanlarım benim, kaplanlarım benim.
Öylesine gizli hazineler var ki bölgede…
Turizmi daha da güçlü hale getirip ivme kazandıracak, turizmi çeşitlendirecek ve daha çok artan ziyaretçi grafiği ile birlikte döviz girdisinin sağlanmasına neden olacak.
Ama biz istemiyoruz, üzerine uğramamak, kafa yormamak için bin dereden su getirmeye çalışıyoruz.İyi ya canım para gidecek para.
Birkaç fuara neyim katılın, oralarda bir görünün ki ona da sadece KAPTİD Başkanının dışında öyle dev turistik işlemlerin pek bi muhteremleri de göremiyoruz ya.
Her şeyi ama her şeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı yapsın, eh bizde otel, restaurant yapalım, eleman neyim istihdam ediyoruz maaşı, vergisi algısı, SSK’sı stopajı canım, başka ne istersiniz ki leeeee Aman siz bir taş üzerine taş koymayın, aman ha aman .
Ortahisarlı turizmci ağabeyimiz Ahmet Yiğitoğlu hariç, turizmde en temel ihtiyacımızdan biri olan ara insan gücünü karşılayabilecek nitelikte modern anlamda fiziki mekanlara sahip Turizm Meslek Liseleri neyim aman ha açmayın, Sonuçta paranız neyim eksilir.
Mesela AVANOS’umun en tepe noktasına, Şanlı TÜRK BAYRAĞIMIZ’ın hemen yanına DEVASA bir ÇANAK VE ÇANAK YAPAN BİR USTA figürlü bir yapı falan ne gerek var?
Avanos’umda KOSKOCAMANAH BİR HOLDİNG , İlçemizin gençlerini turizmin ihtiyaç duyduğu ara insan gücünün karşılanabilmesi için bir EĞİTİM MERKEZİ NEYİM HİÇ AÇABİLİR Mİ?
Rüyasını bile göremeyiz,ne yapsın gariplerim hem o kadar insana iş ve aş veriyorlar, bi de kalkıp TURİZM EĞİTİM MERKEZİ İNŞAA EDİP ONLARCA,YÜZLERCE Avanos ve çevresindeki belde ve köylerimizdeki gençlere kucak açıp bir de onların turizm eğitimini falan mı karşılayacaklar.
DEVLET YAPSIN LEEEE, CANLARIM CİĞERLERİM BENİM.
Sonra TURİZM neyim yapıyoruz dimi ama.? Aman ha aman taşın altına elinizi koymayın, belki incinir mincinir, sonra işin yok doktor doktor gez, iğne ilaç zaten iki kuruş kazanılıyor sektörden , sonacığıma onu da kalkıp sağlık harcamalarına yönlendir.
Turistlerin ilgisini çekebilecek o alana gidip eşi dostu, arkadaşı yareni ile birlikte ihtişamlı TÜRK BAYRAĞIMIN hemen yanı başında zaman geçirmek turistler için zulümdür canım hiç düşünülebilir mi? İlaarşi sona gonu gomşu ne dir le; “Bahale bi bi şelek para neyim harcamışlardır, golay mı anam böylesine devasa bi şeyi yapıp ortaya getirmek. ‘ sözleriyle gününüzü gün ederseniz.
Günümüzde tüm saklama kaplarımız NAYLON, PLASTİK, Türkçesi PETROL ÜRÜNÜ. Ne var sanki toprak ürünlerinden olsa mesela küp, testi, çanak olsa ve bunu ciddi bir kampanya ile ülkemize de örnek oluşturabilsek. Eeee çalışmak neyim lazım, para ilazım para. Para var mı ki ? 4.5 MİLYON TURİST ARİZONA çöllerinde neyim geziyo leee, ?
Mesela yine Devasa bir At figürü bir ayağından inilebilen diğer ayağından çıkılabilen asansör sistemi de monte edilse orta bölümde bir toplantı salonu olabilir, restaurant olabilir ama dışı tamamen ahşap kaplama olsa. Yapılabilse hani turizm sektöründen böyle üç-beş kuruş ancak kazanabilen DEV İNSANLARIMIZ tarafından diyeceğim de , KIZILIRMAK SUYU NASIL AKIYOR VE BİZ NASIL BU SUYU ETKİN ŞEKİLDE KULLANAMIYORUZ YILLAR YILI, BU DÜŞÜNCELER DE AVANOS’umdan GÜLŞEHİR’İMDEN AKIP GİDİYOR. Bu da bizim hayalimiz, ya çok para çok.
Olmaz turist neyim ilgi göstermez canım bunlara, ne yapacak ki, Eski Pers dilinde GÜZEL ATLAR DİYARI olan caanım KAPADOKYA bölgemde AT figürlü bir yapıyı leeeee?.
Ama AT bizi bozar,bu düşünceyi de AT canım. Hem nemize gerek ki böyle bir düşünceyi hayata geçirebilmek? , bu da bizi bozar. Sonra gelsin dimi kürsülerde ‘Biz büyük bir Turizm falan merkeziyiz ‘ sözleri. La Fontain Hikayelerinden bir demet sunmayı pek iyi beceririz.
Turizmden kazanan turizme yatırım yapmaz bizim bölgemizde. Mesela HÖYÜK ler kazılır, bir tek Allah kulu turizmci muhteremim çıkıpta , ‘ Yahu bu kazı çalışmaları bizim turizm markamızın sürdürülebilir niteliğe haiz olması için kaçırılmaz fırsat, en azından çalışanların yiyecek veya içecek ihtiyaçlarını karşılayalım,çünkü bu alanlara bulunabilecek tarihsel bir değer, bölgemize büyük zenginlik katar’ şeklindeki düşünceyi hayata geçirmekten imtina ederiz. Ancak Bakanlık yapsın, bakanlık etsin.İyi de kazanan sensin Hacı abim., Haaa Bakanlıkta kazanıyor o da ayrı bir şey elbette,ama sektörel bazda ana nokta sensin, ama o noktadan bile haberimiz yoktur veya iş biraz CEP EKONOMİSİNİN TEMEL DİREĞİ OLDUĞUNDAN çağrıştırdığı işin o yönüne bakmak işimize gelmez, kafamızı başka başka yerlere çevirmek kuzu çevirmekten evladır. Mıh gibi oturuyoruz MIKNATIS üzerinde.
Mesela KIZILIRMAK NEHRİ BOYUNCA Yok öyle üç bin beş bin metrekarelik alanlarda SERACILIK yapmlam, 20-30 ve hatta 50 bin metrekarelik alanlarda seracılık yaparak sebze yetiştiriciliği yaparak halkın daha çok sebzeyi daha az fiyatlarla alabileceği bir mekanizmayı oluşturmak hiç bir zaman bizim düşünce eksenimizde olmaz, zaten de olmamalı, İlaarşi le, sonra gonu komşu ne der?
Dedik ya KAPADOKYA bir büyük MIKNATIS. O mıknatısın neleri çekebileceğini düşünmüyoruz, zaten düşünce bizim en büyük HANDİKABIMIZ, DÜŞMANIMIZDIR.
Hiç düşünebilir ve bu düşündüklerimizi hiç hayata geçirebilir miyiz? Diyoruz ya KAPADOKYA değil burası düşüncelere, bölgenin marka değerinin daha sürdürülebilir şekilde artışına yönelik her türlü düşünceye KAPADIK YA bölgesi. Bugün yiyelim içelim, Yarın ? Aman ta canım yarına Allah kerim, bir yerlerden nafakamız çıkar elbet düşüncesi zaten HAYAT ŞİARIMIZDIR.
Nice bölgeler vardır ki Turizmde medet umar, biz MIKNATIZIZ, ÇEKİM GÜCÜ BİZDE, AMA ETKİLİ ÇEKEMİYORUZ NEDENSE ?
Bu iş sadece sadece balonla olmuyor, ırmakta birkaç tur atacak ırmak taşıtları ile de olmuyor, daha da MIKNATIS özelliklerini hayatımızın en vazgeçilmez değeri haline getirmek gibi bir zorunluluğumuzun olduğunu daha ne zaman anlayacağız bilmem ki ?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Selam nasılsınız