
NEVŞEHİR (TREND HABER) – Nevşehir’de patates ekim alanı siğil hastalığı nedeniyle kısıtlanan ortaokul mezunu çiftçi Mustafa Tiryaki,Hobi olarak başladığı üretime alternatif ürün olarak kabak çekirdeği üretimine başlayınca kabak toplama makinası geliştirdi. Piyasadakilerden oldukça farklı çoklu sistemli kabak toplama robotu geliştiren Tiryaki’nin en büyük hedefi kısa süre içerisinde seri üretime geçip,marka tescilini ve patentini aldığı bu ürünü daha fazla çiftçinin yararına sunabilmek.
Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyünde yaşayan 53 yaşındaki patates çiftçisi Mustafa Tiryaki, yıllardan beri sürdürdüğü patates üretimini,siğil hastalığı nedeniyle arazilerinin patates ürünü yetiştirilmesine yasak konulmasının ardından kabak üretimine başladığını söyledi.
Tiryaki “ Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyünde yaşıyorum. Ortaokul mezunuyum.Patates üretim alanlarının meydana gelen siğil hastalığı nedeniyle kısıtlanması üzerine Mazı köyümüzde kabak ekimine yöneldik. Zaman içerisinde kabak üretimini artırınca da kabak sökümü ve kabak çekirdeği işlenmesine ilişkin olarak makine ve ekipmanlarına ihtiyaç ortaya çıktı. Daha sonra bu makine ve ekipmanlarını ben yapabilirim düşüncesi ile bir hobi olarak makine ve ekipmanlarının yapımına başladım. Kendim kaynak ustasıyım. Önce sadece kendi tarlalarımda bu ürettiğim çok fonksiyonlu portatif olan gerek sulu veya sulu olmayan kıraç tarım arazilerinde de kullanılabilen sistemi geliştirmeyi başardım.
Yeni nesil çok fonksiyonlu süper tarla ve arazi robotu,çok amaçlı tarla ve arazi robotu olarak isimlendirdiğim bu ürünlerim için çabalarım yaklaşık 5 yıldan beri devam ediyor. Kayseri Erciyes Üriversitesi’ndeki değerli bilim insanlarından da aldığım bilimsel yardımlar ile hali hazırda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kullanılagelen tek sistemliden ziyade çoklu sistemli portatif robotu geliştirmeyi başardım. Ürettiğim bu makine ile tarlamda deneme yaptım. Bu deneme ile eksikliklerimi yerinde görme imkanım oldu Deneme yaptıkça, farklı noktalardaki makine ve ekipmanlarının ihtiyaçlarını daha belirgin olarak ortaya çıktığını da gördüm.Bunu bir robotik hale getirdim. Bu süreçte inceleme ve araştırma ile makinalarımı daha da geliştirdim. Sonrasında da ürettiğim bu makine ve teçhizatlarının marka tescilini ve patentini aldım.
MAKİNA’MI TÜRK TARIMINA KAZANDIRMAK İSTİYORUM
Yaptığım bir araştırma da üretmiş olduğu makinanın dünyada örneğinin olmadığını da saptadım.Bu makinayı Türkiye tarımına kazandırmak istedik.Şu anda zerinde 5 yıldan beri AR-GE şeklinde çalışarak geliştire geliştire, bu makinayı bir çok modellere dönüşebilecek robotik bir hale getirdik. Piyasadaki makinaların hepsi sabit sistemli tek helezonluk sistemli çalışıyor. Bizim makinalarımız tekli ve çoklu sistemde çalışıyor.Eksik noktalarını gidere gidere tarlalarımızda deniyoruz, AR-GE şeklinde yapıyoruz.Tarlada deneme pist alanlarımız ve sahalarımız var.Biz bu hale getirdik, inşallah bu makinayı dünya pazarına ulaştıracağız.Türk insanının gücünü tüm dünyaya bir kez daha göstereceğiz.”dedi
Tiryaki, Yeni nesil çok fonksiyonlu süper tarla ve arazi robotu,çok amaçlı tarla ve arazi robotunun seri olarak üretimi için de çalışmalara başladığını belirterek, ilk etapta 15 kişinin istihdam edileceği 100 metrekare kapalı alanı olacak toplamda 5 bin metrekarelik alanda işletme oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.