
NEVŞEHİR(TRENDHABER)- Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen Kapadokya Hackathon, genç girişimciler ve yazılım tutkunları için unutulmaz bir kodlama maratonuna sahne oldu. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Kapadokya Teknopark iş birliğiyle ve TOBB Nevşehir Genç Girişimciler Kurulu desteğiyle organize edilen etkinlik, 24 saat süren yoğun bir yapay zekâ odaklı yazılım geliştirme süreciyle tamamlandı. Finalde, dereceye giren takımlar ödüllerini düzenlenen törenle aldı.
Kapadokya’nın girişimcilik ve teknoloji ekosistemini bir araya getiren Hackathon’da, katılımcılar yapay zekâ teknolojilerini kullanarak “Üretimde ve Turizmde Yapay Zekâ” teması kapsamında projeler geliştirdi. 27 takım halinde toplam 104 yarışmacının yarıştığı 24 saat boyunca aralıksız süren maraton sonunda jüri tarafından yapılan değerlendirme ile en başarılı projeler belirlendi.
Etkinlik boyunca Nevşehirli iş insanları, Kapadokya Teknopark firmaları ve NEVÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim elemanları tarafından yarışmacılara mentorluk sağlandı. Yarışma sonunda ilk üç dereceye giren takımlar büyük ödülün sahibi olurken, beş takım ise mansiyon ile ödüllendirildi.
Yarışmada başarılı olan takımlar ve gerçekleştirdikleri projeler şu şekilde sıralandı:
Birinci takım CodeCappadocia (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi), üretim bandında yapay zekâ tabanlı sorunlu patates ayıklama sistemi projesi.
İkinci takım Epsilon (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi), üç boyutlu animasyon tabanlı turizm rehberi.
Üçüncü takım TechNig (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi), yapay zekâ destekli otonom balon projesi.
Mansiyon 1 alan takım İTÜ As (İstanbul Teknik Üniversitesi), üretimde verimlilik, fabrika içi iş sağlığı ve güvenliği sistemi.
Mansiyon 2 alan takım Sıcak Hava Balonu (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi), otel odalarında kullanıcı merkezli sorun tespit sistemi.
Mansiyon 3 alan takım DünRaDam (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi), kişiselleştirilmiş akıllı seyahat planlayıcısı projesi.
Mansiyon 4 alan takım Halenteck (Bilkent Üniversitesi), akıllı rezervasyon planlama sistemi.
Mansiyon 5 alan takım Ladygorithms (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi), drone destekli yapay zekâ tabanlı ökse otu zararlısı tespit sistemi.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ödül törenine; NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Deviren, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Arif Parmaksız, Nevşehir Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Yusuf Şahin, KOSGEB Nevşehir İl Müdürü Ali Usta, Niğde Teknopark Genel Müdürü Rifat Battaloğlu, TOBB Nevşehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Vergiveren, Nevşehirli çok sayıda iş insanı, Kapadokya Teknopark firmaları, akademisyenler ve jüri üyeleri, mentorlar ve davetliler katıldı.
NEVÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Bayram Deviren, törende yaptığı konuşmada genç girişimcilere olan inançlarını vurgulayarak şunları söyledi:
“Üniversite olarak bilginin üretildiği, teknolojinin geliştirildiği bir merkez olmanın yanı sıra, bu bilginin sahaya taşınmasını da son derece önemsiyoruz. Kapadokya Hackathon, gençlerimizin teknolojiye duyduğu ilgiyi ve üretme becerilerini ortaya koymaları açısından büyük bir fırsat sundu. Geleceğin Türkiye’si, yapay zekâ ve dijitalleşme ile şekillenecektir. Bu süreçte üniversiteler, teknoparklar ve girişimcilik odaklı kurumlar el ele vererek ülkemize katma değer sağlayacaktır. Genç beyinlere inanıyor, güveniyoruz. Etkinliğe katılan tüm öğrencilerimizi, genç girişimcilerimizi yürekten kutluyorum. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odasına, Kapadokya Teknopark’a, TOBB Genç Girişimciler Kurulumuza, NEVÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerine ve tüm destek veren paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Üniversitemiz, bundan sonra da bilginin üretildiği ve geleceğe dönüştüğü her alanda şehrimizin ve bölgemizin problemlerine nitelikli çözümler geliştiren gençlerimizin yanında olmaya devam edecektir.” dedi.
NTSO Başkanı Arif Parmaksız: “Gençlerimize yatırım, geleceğimize yatırımdır”
“Kapadokya Hackathon, bölgemizdeki gençlerin potansiyelini ve yaratıcılığını ortaya koyan çok kıymetli bir organizasyon oldu. Nevşehir olarak yalnızca turizm değil, aynı zamanda teknoloji ve inovasyon alanında da adımızdan söz ettirmek istiyoruz. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak girişimcilik kültürünün gelişmesi, teknoloji tabanlı iş fikirlerinin desteklenmesi ve gençlerimizin küresel rekabete hazır bireyler olarak yetişmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Gençlerimize yapılan her yatırımın, geleceğimize yapılan yatırım olduğunu biliyoruz. Girişimciliğe, yenilikçiliğe ve iş birliğine dayalı bu ekosistemi büyütmeye kararlıyız. Etkinlikte gençlerimiz sanayicilerin problemlerine yazılım tabanlı çok başarılı çözümler ürettiler. Bu tür etkinlikler üniversite-sanayi iş birliğinin artmasında önemli katkılar sunmaktadır. Etkinliğe katkı sunan tüm kurumlarımıza, jüri üyelerimize, mentorlarımıza ve gençlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.