reklam
reklam

Karda nasıl araba kullanılır? « nevsehir haber

22 Aralık 2024 - 09:19

Karda nasıl araba kullanılır?

Son Güncelleme :

13 Ocak 2017 - 10:23

reklam
Karda nasıl araba kullanılır?
reklam

Nevşehir Sürücü kursları birliği başkanı ve aynı zamanda Özbaşak sürücü kursu Müdürü Murat Akbudak, kış aylarında ve özellikle karlı havalarda nasıl araç kullanılacağına dair püf noktaları anlattı.

Akbudak; “Kış şartlarında araçta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, zeminle teması sağlayan lastiklerdir. Kışın lastiklerinin diş derinliğinin 3 mm.nin altında olmaması gerekmektedir. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır. Araçta zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulmalıdır. Kış şartlarında görüşü olumsuz etkileyen faktörlere karşı, cam silecek lastiklerinin yeni olması ve antifrizli cam suyu konulması önem taşımaktadır. Köprü, viyadük ve rüzgârlı bölgelerde buzlanma riski olduğundan hızı azaltıp, ani direksiyon hareketlerinden kaçınmalıdır. Yüksek hızlarda (90-100 km) yağmur sularıyla kaplı yüzeylere girildiğinde ayağımızı hafifçe gazdan çekerek ve debriyaja basarak geçmek savrulma riskini azaltacaktır. Karlı ve Buzlu havalarda “Yumuşak düşün, yumuşak davran” olmalı. Gaz pedalına aniden basmaktan ya da bırakmaktan, sert direksiyon hareketlerinden kaçınmalı, fren pedalına yumuşakça basılmalı. Çekiş tekerleklerinin patinaja düşmesi ya da direksiyonun aniden hafiflemesi zeminin kaygan olduğunun göstergeleridir. Ayrıca önünüzde giden aracın yoldan çıkma eğilimi göstermesi ya da lastiklerinin parıldaması da kaygan zemine işarettir. Bir kazadan kaçınmanın en iyi yolu önceden tahmin etmektir. Bu nedenle önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini normalin iki katına çıkarın. Manuel şanzımanlı araç kullananlar debriyaj pedalını dikkatli kullanmalı, pedalı sertçe bırakmamalı. Otomatik şanzımanlı araç kullananlarsa hızlanmalarda asla “kick down” (gaz pedalına sonuna kadar basılması) yapmamalı. Bir yokuşu tırmanırken motor devrini fazla yükseltmeden vites büyütmek ve yumuşak hızlanma patinajın önüne geçer. Buzlu ya da karla kaplı bir yokuş inerken mümkün olduğunca motorun frenleme gücünden faydalanılmalı, belirli aralıklarla fren pedalına hafifçe basılmalıdır. Aracınızda ABS sistemi bulunsa bile sürücünün kontrolü elinde bulundurması aracın kontrolü elinde bulundurmasından daha iyidir. Cam ve silecek süpürgeleri arasına karton koymak, soğuk gecelerde sileceklerin donup cama yapışmasını önlemek için denenmiş en pratik yöntemdir.

Buğulanmış camlar soğuk günlerde yola çıkarken karşılaşılan diğer bir önemli sorundur. Bu problemin çözümü de oldukça kolay: Yan camlardan birini hafifçe açık bırakın. Kalorifer veya Klimayı çalıştırıp ön cama yönlendirin yeter. Far ve stop lambaları da kışın özel ilgi ister. Kar ve buzlanma nedeniyle aydınlatma sisteminin etkisi yüzde 90 oranında düşebilir.

Bu nedenle her sabah otomobile binmeden önce bir kar ve buz kazıyıcısıyla bu temizliği yapmayı alışkanlık haline getirin. Öndeki aracın izinden giderek patinaj riskini azaltabilirsiniz. Kazasız günler dileriz” dedi.

reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

reklam
reklam