reklam
reklam

BAKAN KACIR, TÜRKİYE’NİN İLK SICAK HAVA BALON ÜRETİMİNİN YAPILDIĞI PASHA BALLOONS ÜRETİM TESİSİNDE « nevsehir haber

26 Ekim 2024 - 22:35

BAKAN KACIR, TÜRKİYE’NİN İLK SICAK HAVA BALON ÜRETİMİNİN YAPILDIĞI PASHA BALLOONS ÜRETİM TESİSİNDE

reklam
BAKAN KACIR, TÜRKİYE’NİN İLK SICAK HAVA BALON ÜRETİMİNİN YAPILDIĞI PASHA BALLOONS ÜRETİM TESİSİNDE
Son Güncelleme :

22 Ağustos 2024 - 17:29

reklam

NEVŞEHİR(TRENDHABER)- Nevşehir’de temas ve incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AHİLER Kalkınma Ajansında toplu açılış ve imza törenine katıldı.Bakan Kacır daha sonra, Türkiye’nin ilk yerli ve milli sıcak hava balon üretiminin yapıldığı Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesindeki Pasha Balloons üretim tesisinde incelemelerde bulundu.

AHİLER Kalkınma Ajansı toplantı salonundaki imza töreninde konuşan Nevşehir Valisi Ali Fidan, Yatırımcılara ve üreticilere önemli katkılar sağlayan, Nevşehir’e şehrimize değer katan; Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından desteklenen projelerin Toplu Açılış ve İmza Töreni vesilesiyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Vali Fidan; “ Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 65 milyon 466 bin TL bütçeli 7 projenin, KOP Başkanlığı tarafından desteklenen 14 milyon 885 bin TL bütçeli 4 projenin ve KOP Başkanlığı ile protokolünü imzalayacağımız 16 milyon TL bütçeli 3 projemizin üreticilerimize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. “ dedi.

Nevşehir’deki sanayi işletmelerine ilişkin bilgiler aktaran Vali Fidan; “ Bugün itibariyle Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıtlı 819 firmada 8 bin 986 kişi, 13 adet Küçük Sanayi Sitesi’nde 4 bin 345 kişi ve ayrıca buna ilave olarak genellikle ponza ve madencilik alanında faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerde ise yaklaşık 5 bin 300 kişi istihdam edilmektedir.  İlimizde Nevşehir OSB, Acıgöl OSB ve Avanos Kapadokya OSB olmak üzere tüzel kişilik kazanmış üç OSB bulunmaktadır.

Nevşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 85 hektar alanda 77 sanayi parselinde 54 firma faaliyet göstermekte olup, %100 doluluk oranına sahiptir. Yaklaşık 600 kişi istihdam edilmektedir.

Nevşehir Acıgöl Organize Sanayi Bölgesi’nde, etapta 78 hektar alanda yer alan 46 adet sanayi parselinin tamamının tahsisi yapılmıştır. 31 firma üretim faaliyetine devam etmekte olup, 850 kişi istihdam edilmektedir. 10 parselde fabrika yapımı, 5 parselde ise proje çalışmaları devam etmektedir. Acıgöl OSB 2. etap 78 hektar alanda alt yapı çalışmaları ve 512 hektar alanda ise genişleme çalışmaları yürütülmektedir.

Avanos Kapadokya Organize Sanayi Bölgesi 64,4 hektar alana sahip olup, yer seçimi işlemleri tamamlanmış ve tüzel kişilik kazanmıştır. Kamulaştırma süreci devam etmektedir. Bölge faaliyete geçtiğinde yaklaşık 000 kişilik istihdam öngörülmektedir.

Derinkuyu Organize Sanayi Bölgesi, Niğde-Ankara Otoyolu Derinkuyu gişeleri çıkışında yer almaktadır. 122,7 hektar alanda OSB kurulması için Bakanlığımıza başvuru yapılmış olup yer seçimi aşamasına gelinmiştir.

Kozaklı Tarıma Dayalı İhtisas (Jeotermal Kaynaklı Sera) Organize Sanayi Bölgesi 135,2 hektar alana sahiptir. Kuruluş işlemleri tamamlanmıştır. 46 sera parseli ve 16 sanayi parseli yer almaktadır. Parsel tahsislerinde son aşamaya gelinmiş olup, bölge faaliyete geçtiğinde yaklaşık 500 kişilik istihdam öngörülmektedir.” diye konuştu.

Ahiler Kalkınma Ajansının  şehrin ekonomisine ve kültürel mirasının korunmasına önemli katkılar sunduğunu aktaran Vali Fidan; “ Ajansımız, ilimizde bugüne kadar kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 218 projesine 511 milyon 659 bin TL destek sağlamıştır.Ajansımız, sadece finansal destek sağlayan bir kurum olmayıp, ilimizin tanıtımına ve kültürel zenginliğinin korunmasına yönelik birçok alanda da önemli görevler üstlenmiştir. Ajans koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucunda Nevşehir, gastronomi temasında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Ulusal Listesi’ne dahil edilen 6. şehir olmuştur.  Türkiye’nin ilk yeraltı seramik müzesinin hayata geçirilmesi, çömlekçilik ve seramik alanlarında tarihi köklere sahip olan Avanos ilçemizin, Avrupa Kültür Rotalarından birisi olan Seramik Rotası’na dahil edilmesi gibi çalışmalar Ahiler Kalkınma Ajansı koordinasyonunda gerçekleştirilmiştir.” Şeklinde konuştu.

Konya Ovası Projesine de ayrı bir parantez açan Vali Fidan; “ Konya Ovası Projesi Bölge Kaldınma İdaresi Başkanlığınca ilimizde hayata geçirilen projeler, tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörlerimize önemli katkılar sağlamaktadır. KOP projeleri çerçevesinde bugüne kadar Nevşehir’de 113 proje uygulanmış ve bu projelerle toplamda yaklaşık 748 milyon TL destek sağlanmıştır. Bu destekler, kırsal kalkınmanın desteklenmesi, tarımsal verimliliğin artırılması ve tarımsal ürünlerin sanayi ile entegrasyonunun sağlanması açısından kritik öneme sahiptir.KOSGEB tarafından sağlanan destekler, Nevşehir’deki girişimcilerimizin ve KOBİ’lerimizin büyümesine, yenilikçi projelerini hayata geçirmelerine ve ilimizin ekonomik yapısına güç katmalarına öncülük etmektedir. Nevşehir ilimizde KOSGEB’e kayıtlı 9 bin 822 işletme, şehrimizin ekonomisine dinamizm kazandırmakta ve yerel kalkınmanın öncüsü olmaktadır. 1997 yılında kurulan KOSGEB Nevşehir Müdürlüğü, kuruluşundan bu yana 8 bin 257 işletmeye toplam 775 milyon 547 bin TL destek vermiştir. 2024 yılı içerisinde desteklenen işletmelere toplam 6 milyon 754 bin TL destek ödemesi yapılmış, 487 işletmemize saha ziyareti gerçekleştirilmiştir.Ayrıca Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kapadokya Teknopark’ta ise 46 firma ile % 88 doluluk oranına ulaşılmıştır.” Dedi.

Bakan Kacır’da ahiler Kalkınma Ajansı ve Konya Ovası  Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının destekleri ile hizmete kazandırılan tesislere hayırlı olması dileğinde bulundu ve bundan sonraki süreçte de aynı desteklerin devam edeceği vurgusunda bulundu.

Daha sonra sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.

Bakan Kacır daha sonra  Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde kurulu bulunan Türkiye’nin ilk yerli sıcak hava balon firmasında incelemelerde bulundu.

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği(KAPTİD)  Başkanı Tevfik Ölmez’in ylanı sıra bazı turizmcilerin de katıldığı törende Türkiye’nin ilk yerli ve milli balonunu üreten Pasha Balloons Yönetim Kurulu Başkanı Halis Aydoğan, burada sürdürülen çalışmalara ilişkin olarak Bakan Kacır’a bilgiler aktardı.

 

reklam

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

reklam

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN
reklam