4004- Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Matematik Özel Çağrısı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen 222B178 Nolu “Ekosistemin Matematiğine Dijital Yaklaşımlar” adlı projemiz Mersin il milli eğitim müdürlüğü yürütücülüğünde 1-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilmişti. Projenin Yaygınlaştırma aşamasında katılımcı olan öğretmenlerimiz öğrendikleri uygulamaları okullarında öğrencileri ve diğer öğretmenlerle paylaşarak projenin daha fazla kişiye ulaşmasını sağladılar.
Tübitak Projemizde etkinlikler kısaca şu şekilde gerçekleştirilmişti:
1.GÜN: Mersin İl Milli Eğitim ARGE Proje Binasında açılış, buz kırma etkinlikleri ve ön test ve ölçeklerin uygulanması gerçekleştirilmiştir. Ekosistemlerin çeşitliliği bileşenlerin çeşitliğine bağlıdır sunumu ve Ekosistemlerdeki bileşenlerin matematiği sunumu ile Proje hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirilmiştir.
2.GÜN: Erdemli Orman Okulu’nda Ormanın matematiğine giriş, Doğanın fibonacci serileri, Algoritma tasarımı mantığıyla mantıksal matematiksel simülasyon uygulamaları, kombo koordinasyon (müzik-matematik ilişkisi) atölyeleri, Arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarıyla soyuttan somuta ormanın matematiksel örüntüleri, Doğal ekosistemlerin matematiksel gizemlerinin Geogebra uygulaması oluşturulması, microbit atölyesi, Fibonacci Resim atölyesi, Orman ekosistemindeki yaşam döngüleri ve simetri etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.
3.GÜN: Silifke Uzuncaburç Antik Kenti ve Taşucu Aziz Sancar Bilim merkezinde yapılmıştır. Tarihsel matematik ekosistemini tanıyalım. Tarihin matematiğine fraktalların geometrisiyle yolculuk, Geogebra kullanılarak antik yapıların matematiksel iskeletini çıkarmak, Algoritma tasarımıyla mantıksal matematiksel simülasyon uygulamaları ile antik yapıların düzenine matematiksel bakış, Uzaydaki matematiksel düzenin keşfi, Güneş’in dönme hızının hesaplanması, Ay yüzeyindeki kraterlerin ölçümleri. Oryantaring ile .matematik etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.
4.GÜN: Mersin Kazanlı Sahilinde Suyun matematiğinin keşfi, Su kirliğinin tespiti ve matematiksel gösterimi, Deniz suyunun PH derecesinin su ekosisteminde yaşayan canlılara etkisi, Pi sayısının içinde ne gizli, Otonom araçlar ile matematiğin doğası, Ekolojik vatandaşlık ve ekolojik okur yazarlık sunumu gerçekleştirilmiştir.
5.GÜN: Mersin Çamlıyayla’da gerçekleştirilmiştir. Dağın matematiğine giriş,Doğadaki geometrik alfabe, Drone tasarımıyla matematiksel bileşenlerin keşfi, Trekking doğa yürüyüşü, Terraryum macerası ile hacim hesaplama, Dağın altın oranı hesaplaması etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.
6.GÜN: Mersin MEM Proje Koordinasyon binasında yapılmıştır. Şehirlerin matematiksel düzenlerinin keşfi ile geogebra ve CBS kullanılarak farklı şehir kurulumlarındaki örüntüler keşfedilmiştir. Altın oran ile şehir tasarımı, Halocode ile çevresel nesnelerin interneti uygulamaları, kapanış programı ve belge takdimi gerçekleştirilmiştir.
Bu bağlamda projenin hedef kitlesini Mersin İl genelinde farklı ortaokul kurumlarında çalışan 30 ortaokul matematik öğretmeni oluşturmuştur. Projenin sürdürülebilir yaygın etkisini sağlamak için planlanan etkinlikler çerçevesinde, dolaylı hedef kitlesini Mersin İl genelinde ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinden kriterler doğrultusunda belirlenen öğrenciler ile Erdemli Fen ve Doğa Okulunda her katılımcı öğretmenin 20 öğrenciye proje atölyelerini gerçekleştirmesi suretiyle ulaşılacak 600 öğrenci oluşturmuştur.
“Ekosistemin Matematiğine Dijital Yaklaşımlar” adlı projemizin yaygınlaştırma çalışmaları hız kesmeden yoğun bir şekilde devam edecektir.