
NEVŞEHİR(TRENDHABER) Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezi Kapadokya bölgesindeki tarihi ve turistik merkezle Ramazan Bayramında , Pandemi tedbirleri kapsamında uygulamaya konulan tam kapanma ile birlikte, yerli turistler yerine dünyanın değişik ülkelerinden gelen yabancı ziyaretçileri ağırladı.
Peribacaları,yer altı şehirleri ve kayadan oyma kiliseleri ile UNESCO’nun hem dünya kültür mirası ve hem de dünya doğal miras listesine aldığı 39 yerleşim bölgesinden biri olan Kapadokya bölgesi, Pandemi çerçevesinde , tam kapanma ile birlikte yerli turist grupları açısından tam bir sessizliğe gömüldü.
Yerli turist yönünde bu yıl umduğunu bulamayan bölgedeki turistik konaklama tesis işletmeleri de az sayıda da olsa yabancı turistler için kapılarını açık tutuyor.
Geçmişte tur otobüslerinin geçiş yaptığı Göreme, Uçhisar,Ürgüp ve Zelve gibi merkezlerde sadece yabancı turistler ,tarihi ve doğal mekanlarını geziyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB)Kapadokya Bölge Başkanı Talip Aldemir yaptığı açıklamada, tam kapanmanın sona ereceği 17 Mayıs’dan sonra turizm adına umut taşıdıklarını belirtti.
Aldemir şöyle konuştu; “ Bu yıl Pandeminin gölgesinde bir Ramazan Bayramına girdik. Evlerde kapalı şekilde son bayramımızın olmasını temenni ediyorum. Turizmle ilgili söylenecek bu bayram için çok fazla bir şey yok. Tesislerimizin bir çoğu pandemi nedeniyle kapalı, diğer sektör paydaşlarımız kapalı. Koronavirüs küresel bir sorun, hepimizin başında olan bir sorun, bir şekilde böyle atlatacağız, kısıtlamalardan olumlu sonuçlar alırız. İnşaallah sayıları daha da azaltırız. İnşaallah özlediğimiz eski dönemlerdeki hareketliliğe kavuşuruz .Tüm esnaflar olarak serzenişlerimiz var.Kapanma ile birlikte ciddi anlamda ekonomik sıkıntı içerisindeyiz. Turizmci dostlarımızı anlıyorum ,Geçmişte sürekli aydınlık için l dakika karanlık şeklinde bir sloganımız var idi.Biz 17 günlük kapanmayı kabul edip atlatacağız. Bu yönde artık yüzdük yüzdük sonuna geldik.tam kapanma sürecini bitirdiğimizde inşallah toplam koronavirüs vakalarında 10 binin altına düşeceğiz.Bundan sonraki süreç için daha umutlu bakıyorum. Meslektaşlarıma biraz daha sabır diyorum, inşallah bitecek ve tamamen atlatacağız bu olumsuzlukları. .Süreçten sonra beklentilerimiz bu yıl sonunu , 2020 den fazla yüzde 20 gibi fazla kapatacağımıza inanıyorum, beklentilerimiz bu yönde. Biz bu kapanmalardaki kurallara ne kadar doğru şekilde yerine getirirsek, daha sonra ticareti hayatımızı daha iyi yerlere götüreceğimize inanıyoruz. Özlediğimiz dolu dolu turizm sezonlarına kavuşacağımıza inanıyorum. “dedi.
Öte yandan Nevşehir Emniyet Müdürlüğü ekipleri il merkezinde tam kapanma denetimleri gerçekleştirirken, jandarma ekiplerinin de köy ve beldelerdeki denetimlerini sürdürdükleri belirtildi.Şehir merkezindeki denetimlerde polis ekipleri denetimlerde araç sürücülerine kolonya ve şeker ikramında da bulundular.
