NEVŞEHİR(TRENDHABER)-Nevşehir’de 2014 yılında başlatılan mikrokredi desteği ile 272 kadının çeşitli meslek dallarında iş sahibi olduğu açıklandı.
Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı(TİSVA) ve Nevşehir İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği işbirliği ile 2014 yılında başlatılan ve bu yıl da tamamen İl. Özel İdaresi Genel Sekreterliği kanalıyla yürütülecek mikrokredi’den yararlanan kadınlarla bir araya geldi.
Vali Becel, İl Genel Meclisi toplantı salonunda Nevşehir İl Genel Meclisi Başkanı Gürbüz Dinç ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kamil Duru’nun da eşlik ettiği toplantıda, mikrokredi desteği alan girişimci kadınlarla görüşerek istek ve temennileriyle, başarı hikayelerini dinledi.
Vali Becel,kadınların aile bütçelerine katkıda bulunmalarının yanı sıra gıda,el sanatları ve tarımsal alanlar olmak üzere çeşitli alanlarda işletme sahibi olmaları amacıyla işletme sermayesi sağlamalarına katkıda bulunmak amacıyla 2014 yılında TİSVA ile Nevşehir İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği işbirliği halinde uygulamaya konulan mikrokredi uygulamaları ile 272 kadının iş sahibi olduklarını söyledi.
2019 yılına kadar TİSVA işbirliğinde 364 bin TL’lik kredinin kullandırıldığını dile getiren Vali Becel, bu yıl itibariyle de bu yıl içerisindeki kredilerin Nevşehir İl Özel İdaresi kanalıyla uygulamaya alınacağını ifade etti.
Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel,2021 yılı için 37 kadına başta tarım olmak üzere el sanatları ve gıda amaçlı işletme kurmalarına yardımcı olunması amacıyla 300 bin TL mikrokredi kullandırılmasının hedeflendiğini ve önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artırılması yönünde çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.
Toplantıda daha geçen yıl mikrokredi uygulamasından yararlanan kadınların başarı hikayelerini dinledi.
Toplantıda söz alan Salihe Nur Çelik,15 yıl önce el sanatları ürünlerinin satışının yapıldığı mağazaya satış elemanı olarak başladığı bu alanda,mikrokredi ile kendi işinin sahibi olduğunu söyledi. Çelik, daha önceden 15 e kadın ev kadınını da meslek sahibi yapmayı başardığını kaydetti.Çelik, pandemi nedeniyle sıkıntılar yaşansa da Nisan ayı ile birlikte turizmin hareketlenmesi ile birlikte, çini seramik ürünleri satışında bir artışın yaşanmasını beklediklerini ifade etti.
Ürgüp ilçesine bağlı Bahçeli köyünde mikrokredi ile evinin önüne kurduğu tandır ile yöresel ekmek üretimi yapan Nigar Özata, haftanın 3 günü tandırda ürettiği tandır ekmelerini başta kendi köyü olmak üzere Ürgüp ve Nevşehir’e ulaştırdığını belirtti. Özata, aylık gelirinin bir asgari ücretlinin aylık kazancı ile hemen hemen aynı düzeye ulaştığını belirterek, önümüzdeki süreçte de arıcılık ve kuru kaymak üretimi yapmayı amaçladığını söyledi.